Ontmoet onze kunstenaars: Joris Messiaen 2

De trap met zicht op de glas in loodramen brengt ons naar het atelier van Joris. Hier gebeurt het dan: het bedenken, experimenteren, beoordelen, opschrijven, nieuwe manieren bedenken, opnieuw beginnen, en uiteindelijk het smelten van glas tot een of meerdere kunstwerken.  

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Joris Messiaen

Deze maand neem ik je mee in de wereld van Joris Messiaen, glasfusiekunstenaar en ook bekend als Glasaal&GlasaalMonnik Hij is als een ‘paling’, niet te pakken/vatten in één techniek in de glasfusie: hij werkt zowel 2D als 3D, hangend, staand of als installatie. Met transparant glas, gekleurd glas of ingekleurd glas. Deformeren, perforeren, zandstralen en combineren met andere technieken en/of materialen.

Lees meer »

Project X, biënnale tienjarig bestaan

In november 2013 zag Lak@rt het levenslicht en wat begon als een kleine vriendengroep, groeide in 10 jaar tijd uit tot een vereniging van bijna 50 amateur en professionele kunstenaars. In juni dit jaar viert Lak@rt haar 10-jarig bestaan met een kunstbiënnale waaraan niet minder dan 34 van haar leden deelnemen.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Christiane De Clercq, deel 3

Heel vaak komt de inspiratie voor een werk 's nachts. Er ligt dus altijd een papier naast het bed van Christiane om ideeën op te schrijven. Het thema is altijd iets wat haar raakt of aangrijpt, zij het in negatieve of positieve zin.  Haar kunstwerken zijn steeds een vertaling van haar emoties en ervaringen.  Voor Christiane aan de uitwerking van een idee begint, moet ze het eerst helder hebben in haar hoofd en dan kan het experimenteren beginnen.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Christiane De Clercq, deel 2

Tijdens mijn gesprek met Christiane, werd het mij al snel duidelijk dat elk kunstwerk wat Christiane maakt een verhaal vertelt. Zo wil Christiane het ook. Ze kan enkel kunstwerken maken over een thema dat haar raakt. Vandaag wil ik jullie vertellen over een werk dat nu terecht op een prominente plaats in haar living hangt. Het werd vernoemd naar song van de Britse Indie rockband The Editors  'No Sound but the Wind', 

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Christiane De Clercq

Er is heel veel te vertellen over het werk van Christiane. Ze heeft al een fascinerende reis in de wereld van textielkunst achter de rug, en die reis duurt nu nog altijd verder, want Christiane onderschrijft als geen ander het motto 'levenslang leren'. Ik hoop ook dat door over haar innovatieve en expressieve werken werk te vertellen, ik kan duidelijk maken dat textiel terecht als een volwaardige kunsttak mag beschouwd worden. Ik vond het alvast een heel boeiend gesprek.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Adelheid Dhondt - deel 3

Adelheid vertelt ook nog over haar raampoëzie, wat ze heel dankbaar vindt om te doen. Zo verschenen er een aantal jaren geleden tijdens de Week van de Amateurkunsten bij de handelaars in Laarne overal gedichten op de ramen en ook in Oostende tijdens de 'Drawing Days' mocht Adelheid aan de slag.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Adelheid Dhondt - deel 2

Een jaar nadat Adelheid gedichten begon te schrijven, kreeg ze de behoefte om zich ook op andere manieren creatief te uiten. Ze wilde haar gedichten versterken met beelden zonder afhankelijk te zijn van andere kunstenaars. Zo startte ze met mixed media onder begeleiding van Elfie Kristiana. Elfie leerde haar technieken aan en deze creatieve therapie resulteerde in een eerste werkje. Adelheid ontdekte een nieuwe creativiteit in zichzelf en een bijkomende manier om met gevoelens om te gaan. Zich uitleven met mixed media werkt heel bevrijdend voor Adelheid en het geeft haar inspiratie om nieuwe teksten te creëren. Mixed media leidde ook tot haar lidmaatschap bij Lak@rt ongeveer 5 jaar geleden. Ondertussen gaf Adelheid twee gedichtenbundels uit waaronder 'Het kind in mij', uitgegeven ter gelegenheid van de Lak@rt Kunstenroute van 2023.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Adelheid Dhondt

Deze maand heet Adelheid Dhondt jou welkom in haar wereld. Ze is in de eerste plaats woordkunstenaar, en waagt zich ook aan mixed media en fotografie om haar woorden een extra dimensie te geven.  Haar gedichten zijn tijdloos en zijn reflecties van haar innerlijke leven, gedachten en gevoelens en wij krijgen het voorrecht om te mogen meelezen met haar diepste zieleroerselen.  

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Martine Braeckman deel 2

In het atelier van Martine komt elk beeld of stuk aardewerk tot leven door een zorgvuldig proces van opbouwen. Het is een techniek die heel wat geduld vraagt en het geeft Martine de gelegenheid om intuïtief te werken als de klei niet reageert zoals ze had verwacht. Na de eerste bak volgt het glazuren, een kunst op zich. Martine gebruikt hiervoor steeds een borstel, zowel voor haar beelden als haar aardewerk. De beelden en de buitenkant van het aardewerk krijgen zachte, aardse, natuurlijke kleuren. Voor de binnenkant van haar kommetjes en schaaltjes haalt Martine heviger kleuren boven. De glazuur is altijd zonder lood, zodat.het aardewerk ook voor etenswaren kan gebruikt worden.

Lees meer »