Ontmoet onze kunstenaars: Adelheid Dhondt - deel 2

Een jaar nadat Adelheid gedichten begon te schrijven, kreeg ze de behoefte om zich ook op andere manieren creatief te uiten. Ze wilde haar gedichten versterken met beelden zonder afhankelijk te zijn van andere kunstenaars. Zo startte ze met mixed media onder begeleiding van Elfie Kristiana. Elfie leerde haar technieken aan en deze creatieve therapie resulteerde in een eerste werkje. Adelheid ontdekte een nieuwe creativiteit in zichzelf en een bijkomende manier om met gevoelens om te gaan. Zich uitleven met mixed media werkt heel bevrijdend voor Adelheid en het geeft haar inspiratie om nieuwe teksten te creëren. Mixed media leidde ook tot haar lidmaatschap bij Lak@rt ongeveer 5 jaar geleden. Ondertussen gaf Adelheid twee gedichtenbundels uit waaronder 'Het kind in mij', uitgegeven ter gelegenheid van de Lak@rt Kunstenroute van 2023.

Lees meer »

Project X, biënnale tienjarig bestaan

In november 2013 zag Lak@rt het levenslicht en wat begon als een kleine vriendengroep, groeide in 10 jaar tijd uit tot een vereniging van bijna 50 amateur en professionele kunstenaars. In juni dit jaar viert Lak@rt haar 10-jarig bestaan met een kunstbiënnale waaraan niet minder dan 34 van haar leden deelnemen. Het wordt een combinatie van verschillende disciplines: schilderen (abstract en figuratief), keramiek, mixed media, vilt, albasten, bronzen en metalen sculpturen, fotografie hout- en glaskunst. En een aantal leden steken de hoofden bij elkaar en maken een groepswerk.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Adelheid Dhondt

Deze maand heet Adelheid Dhondt jou welkom in haar wereld. Ze is in de eerste plaats woordkunstenaar, en waagt zich ook aan mixed media en fotografie om haar woorden een extra dimensie te geven.  Haar gedichten zijn tijdloos en zijn reflecties van haar innerlijke leven, gedachten en gevoelens en wij krijgen het voorrecht om te mogen meelezen met haar diepste zieleroerselen.  

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Martine Braeckman deel 2

In het atelier van Martine komt elk beeld of stuk aardewerk tot leven door een zorgvuldig proces van opbouwen. Het is een techniek die heel wat geduld vraagt en het geeft Martine de gelegenheid om intuïtief te werken als de klei niet reageert zoals ze had verwacht. Na de eerste bak volgt het glazuren, een kunst op zich. Martine gebruikt hiervoor steeds een borstel, zowel voor haar beelden als haar aardewerk. De beelden en de buitenkant van het aardewerk krijgen zachte, aardse, natuurlijke kleuren. Voor de binnenkant van haar kommetjes en schaaltjes haalt Martine heviger kleuren boven. De glazuur is altijd zonder lood, zodat.het aardewerk ook voor etenswaren kan gebruikt worden.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Martine Braeckman

Deze maand openen de deuren van het atelier van Martine Braeckman, keramiste. Haar artistieke reis begon in 1990 aan de Academie van Wetteren. Tekenen en schilderen waren niet haar ding, dus koos ze voor keramiek en ontdekte haar liefde voor de klei. Ze voltooide uiteindelijk 7 jaar aan de Academie, waar ze warme herinneringen aan overhoudt. Het klikte heel goed met de docent. Hij begreep wat er in haar hoofd zat en leerde haar om dit tastbaar te maken. Later volgde ze nog 10 jaar privélessen bij Jeanine Boerjan.

Lees meer »

Toneelgroep Kattenheye

Dit jaar werken enkele leden van Lak@rt mee de toneelgroep Kattenheye. Schilderijen van Hugo De Winter, Arlette Neirynck en Christel Foncke en keramiek van Martine Braeckman worden gebruikt in het decor van het nieuwste toneelstuk 'Med of zonder'

Lees meer »

Lak@rt: 10 jaar creatieve bloei

In 2012 in een 'Kunstenaarscafé', waar kunstenaars en een ambtenaar van de gemeente de hoofden bij elkaar staken, werd een eerste zaadje gelegd voor de oprichting van een kunstenaarscollectief. Die vergadering werd bijgewoond door verschillende kunstenaars die later Lak@rt zullen oprichten.

Lees meer »

Ontmoet onze kunstenaars: Betty Glorieux

Betty ontvangt mij bij haar thuis waar ook haar atelier is.  Haar creaties hangen en staan in haar woning en ze vertelt graag en gepassioneerd over haar schilderijen en keramiek.  Ze leidt mij rond en toont haar oven waar op dat moment creaties van haar kleinzoon staan te wachten op een volgende bak. Daarna klimmen we de trap op naar de grote zolder waar ze een tentoonstellingsruimte en atelier heeft.

Lees meer »