Ontmoet onze kunstenaars: Adelheid Dhondt - deel 3

Adelheid vertelt ook nog over haar raampoëzie, wat ze heel dankbaar vindt om te doen. Zo verschenen er een aantal jaren geleden tijdens de Week van de Amateurkunsten bij de handelaars in Laarne overal gedichten op de ramen en ook in Oostende tijdens de 'Drawing Days' mocht Adelheid aan de slag.

Soms schrijft Adelheid een tekst in opdracht, zoals die keer toen ze een van onze kunstenroutes opende met een voor de gelegenheid geschreven tekst. Een opdracht ervaart Adelheid als een grotere uitdaging omdat ze bij voorkeur schrijft over gebeurtenissen die haar persoonlijk raken. Dan komen de woorden gemakkelijker en kan ze putten uit haar rijk gevoelsleven. Voor een opdracht moet ze zich eerst inwerken in het onderwerp en dan lukt het ook wel. 

Adelheid heeft ook moeite met het zelf voorlezen van haar gedichten. Ze geeft zich al heel erg bloot in haar teksten, maar om ze dan nog eens zelf voor te lezen, maakt het extra spannend, maar ze gaat de uitdaging graag aan om haar grenzen te verleggen.

Adelheid vertrouwt me toe dat het vandaag moeilijker is om gedichten te schrijven omdat het dagelijks leven zoveel van haar tijd in beslag neemt dat ze weinig ruimte vindt voor gedachten en gevoelens. Ze wil het ook niet forceren en vertrouwt erop dat het terugkomt.

Als afsluiter van de reeks over Adelheid koos ik voor haar gedicht over het Kasteel van Laarne, het grootste kunstwerk in onze gemeente.

Wil je nog meer weten over Adelheid, volg haar dan op Facebook.

Christel Foncke