Lak@rt: 10 jaar creatieve bloei

In 2012 in een 'Kunstenaarscafé', waar kunstenaars en een ambtenaar van de gemeente de hoofden bij elkaar staken, werd een eerste zaadje gelegd voor de oprichting van een kunstenaarscollectief. Die vergadering werd bijgewoond door verschillende kunstenaars die later Lak@rt zullen oprichten.

Het idee om zich te verenigen rijpte verder en een klein jaar later, op 2/11/2013 om precies te zijn, werd Lak@rt boven de doopvont gehouden. Project Lak@rt werd op enthousiasme onthaald door andere creatieve geesten die zich maar wat graag aansloten bij dit ambitieuze project om gezamenlijk naar buiten te komen, elkaar te inspireren en samen te groeien. Het eerste jaar waren er wat groeipijnen, maar al snel kwam Lak@rt op kruissnelheid.  Op het eerste jaarprogramma stonden een kunstenweekend, een kerstmarkt, een groepstentoonstelling in Gent en een week van de amateurkunsten.

Lak@rt viert dit jaar haar 10-jarig bestaan, en kan terugkijken op een decennium van creatieve samenwerking, groei en inspiratie. Wat begon als een bescheiden groep kunstenaars is uitgegroeid tot een diverse gemeenschap van kunstenaars in diverse disciplines.  Ook kunstenaars uit de wijdere omgeving sloten zich aan en Lak@rt groeide uit tot een collectief van 50 kunstenaars met elk jaar opnieuw een uitgebreid jaarprogramma. De afgelopen 10 jaar hebben de kunstenaars een stevige basis gelegd om nog eens 10 jaar op verder te bouwen.

Het succes van Lak@rt kwam er door de toewijding van haar leden, de ondersteuning van de lokale gemeenschap en ook en vooral door de onvermoeibare inzet van vele vrijwilligers, die hun droom zagen uitgroeien tot een bloeiende realiteit.  Lak@rt heeft niet alleen kunstenaars samengebracht, maar ook de lokale cultuur verrijkt met creativiteit.  

 

De pioniers die nog steeds lid zijn: Caroline Martens, Steven Yde, Jozef Haeghens, William Roobrouck, Arlette Neirynck, Frank De Clerck, Wilfrieda Van De Velde, André De Coster, Joris Messiaen, Martine Braeckman, Chris De Mol

 

 

Waar Lak@rt voor staat, samengevat in een video: