Ontmoet onze kunstenaars: Wilfrieda Van De Velde

Frieda Van De Velde  is een veelzijdig kunstenaar: ze ontwerpt en maakt juwelen, schildert abstract en semi-abstract en maakt beelden in brons.  Ik kijk uit naar het gesprek want van juwelen ontwerpen heb ik totaal geen verstand.

Frieda heeft twee ruimtes thuis waar ze kan werken: een voor haar juwelencollecties en bronzen beelden en in de tuin nog een atelier om te schilderen.  We starten bij de juwelen. De ruimte is niet zo heel groot, maar Frieda beschikt toch over alle benodigdheden en materialen voor het volledige proces van juwelen maken: Tekenen, laseren, gieten, vergulden, alles doet Frieda zelf, eventueel met hulp van man Frank, die de liefde voor het juwelen ontwerpen deelt met Frieda. De materialen die ze gebruikt zijn acryl, hout, zilver, messing en halfedelstenen. Haar atelier is tot het plafond gevuld met dozen vol basismaterialen voor haar ontwerpen. Het is een geordende chaos waarin Frieda feilloos haar weg vindt.

Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt Frieda mij hoe haar ontwerpen ontstaan. Er is eerst een thema. Op dit moment is dat de kunstenaar Miro, het schilderij 'Starry Night' van Van Gogh en een maatschappelijk thema 'Give yourself time'.  Dan tekent Frieda ruwe schetsen op papier of maakt ontwerpen op de computer en speelt zo met de vormen uit het thema.  In een later stadium gaat ze op zoek naar eventueel bestaande vormen of materiaal wat ze kan gebruiken in een ontwerp, bvb. kant of ze lasert de vormen zelf op basis van haar schetsen.  Frieda gebruikt ook de verlorenwasmethode, waarbij eerst een vorm in was wordt gekneed, waarna er zilver wordt in gegoten, wat verrassende resultaten kan opleveren. De radertjes in Frieda's hoofd staan nooit stil: het is een voortdurend zoeken naar leuke, inspirerende, boeiende vormen die het thema tot leven brengen. Geleidelijk aan ontstaat er een uitgebreide collectie juwelen, waarbij het thema als rode draad fungeert.

Frieda is edelsmid van opleiding en heeft een meesterstempel die gegraveerd wordt in al haar ontwerpen.

Volgende week: de schilderijen van Frieda

Christel Foncke