Ontmoet onze kunstenaars: Betty Glorieux

Betty ontvangt mij bij haar thuis waar ook haar atelier is.  Haar creaties hangen en staan in haar woning en ze vertelt graag en gepassioneerd over haar schilderijen en keramiek.  Ze leidt mij rond en toont haar oven waar op dat moment creaties van haar kleinzoon staan te wachten op een volgende bak. Daarna klimmen we de trap op naar de grote zolder waar ze een tentoonstellingsruimte en atelier heeft.

Betty, hoe en wanneer ben je gestart in de kunstwereld?

Betty droomde als kind al van creatief bezig zijn, Ze had heel graag academie gevolgd in haar tienerjaren, maar zoals dat toen ging, moest ze eerst een diploma halen en zo werd ze docent voedingsleer.  Er kwam pas tijd voor kunst toen ze met pensioen ging, Ze startte in de academie van Wetteren met tekenen en in haar atelier zie je nog steeds her en der tekeningen staan en liggen. Later startte ze met keramiek en begon ze te schilderen. Als ze naar de wereld rondom haar kijkt, ziet ze vormen en lijnen en ook haar innerlijke wereld, rijk aan levenservaringen verweeft ze in haar kunstwerken. Creëren is voor haar spelen met de werkelijkheid en er een eigen twist aan geven. 

Betty is nog niet heel lang lid van Lak@rt en leerde Lak@rt kennen via de kunstenroutes. Ik koos Betty voor de start van onze reeks 'Ontmoet onze kunstenaars' omdat zij ons oudste lid is. Toen ik het voor het eerst haar leeftijd hoorde, stond ik perplex. Voorzichtig vraag ik haar dus of ik haar leeftijd mag verklappen aan jullie. Ze aarzelt. Zij vindt er zelf niets speciaals aan. Ze doet gewoon zoals het voelt en haar leeftijd vindt ze niet zo belangrijk. Ze doet gewoon elke dag opnieuw wat ze graag doet. Schoorvoetend geeft ze toch haar toestemming om haar leeftijd te vermelden. Deze energieke, gepassioneerde dame, die steeds opnieuw nieuwe creaties uit haar geest en handen laat stromen, is 91 jaar! .. Ondanks het feit dat Betty haar leeftijd heel erg relativeert, vind ik het toch bijzonder. Betty is het levende bewijs dat er geen leeftijd en grens staat op creëren. Houd je geest jong, durf te blijven 'spelen', blijf leren en groeien, is de onderliggende boodschap aan andere kunstenaars, maar bij uitbreiding ook aan iedereen.

Dromen we daar niet allemaal stiekem van, dat er een Betty in ons schuilt, die op haar 91e nog steeds gevoed wordt door het kind van 11 in haar, dat droomt van creëren en haar droom op haar 91e nog steeds waarmaakt ...

Christel Foncke