De Zee SALUT D’HONNEUR Jan Hoet


LAK@RT nodigt uit:

Daguitstap:
DE ZEE – SALUT D’HONNEUR JAN HOET – OOSTENDE (website)

ZONDAG 15 FEBRUARI 2015

Praktisch: Klik hier

De zee is altijd een inspiratiebron voor de kunsten geweest. Haar aantrekkingskracht is zonder enige twijfel toe te schrijven aan de almaar wisselende impressies. In haar oneindige schoonheid kan ze rustgevend zijn, maar in haar onvoorspelbaarheid wordt ze dan weer bedreigend. Kunstenaars zullen altijd gefascineerd blijven door haar eindeloze spel van licht, ruimte en beweging.

De Zee is een tentoonstelling die net als een golf ongrijpbaar is, uitdeint, inslaat en sporen nalaat die keer op keer gewist worden door nieuw geweld. De Zee is een tentoonstelling in dialoog met Oostende, over meerdere locaties verspreid, met Mu.ZEE als vertrekpunt van deze ontdekkingstocht.
Jan Hoet zette de krijtlijnen uit voor dit evenement. Voor hem zou dit zijn laatste grote tentoonstelling worden. Op 27 februari 2014 overleed de curator, die zich tot zijn laatste weken had toegelegd op het project. Zo is de tentoonstelling uitgegroeid van een eerbetoon aan de zee tot een hommage aan Jan Hoet… een met grootse gebaren en kleine verhalen, een salut d’honneur.
De tentoonstelling brengt kunstenaars samen uit de recente en de minder recente kunstgeschiedenis, en laat hedendaagse kunstenaars zo in dialoog gaan met de oudere meesters. De Zee zal kunstwerken tonen van Etel Adnan, Forrest Bess, Marcel Broodthaers, Marc Chagall, Gustave Courbet, Hanne Darboven, Marlene Dumas, James Ensor, Jan Fabre, Hans-Peter Feldmann, Bernd Lohaus, Henri Matisse, Dennis Oppenheim, Panamarenko, Constant Permeke, Roger Raveel, Rob Scholte, Luc Tuymans, Paul Thek, Katharina Wulff, en vele anderen, maar ook nieuw werk van onder meer Guillaume Bijl, Michaël Borremans, Thierry De Cordier, Joseph Kosuth, Kris Martin, Reinhard Mucha, Pascale Marthine Tayou en Lawrence Weiner.

De tentoonstelling is opgesplitst in 2 delen: enerzijds zijn er werken opgesteld in het Mu.zee (dat we ‘s morgens zullen bezoeken met een gids), anderzijds zijn er verschillende buitenlocaties (oa het Ensorhuis, Koninklijke Gaanderijen, Cinema Capitole,…) waar we dan in de namiddag kunnen langs gaan.