Ontmoet onze kunstenaars: Christiane De Clercq, deel 3

Heel vaak komt de inspiratie voor een werk 's nachts. Er ligt dus altijd een papier naast het bed van Christiane om ideeën op te schrijven. Het thema is altijd iets wat haar raakt of aangrijpt, zij het in negatieve of positieve zin.  Haar kunstwerken zijn steeds een vertaling van haar emoties en ervaringen.  Voor Christiane aan de uitwerking van een idee begint, moet ze het eerst helder hebben in haar hoofd en dan kan het experimenteren beginnen.

Als laatste van haar reeks #kunstenaarvandemaand, wil het hebben over twee werken die daar een duidelijk voorbeeld van zijn.  Het eerste is een werk over de verwoesting van de oorlog in Oekraïne 'Window in Kiev' (foto 1). Het stelt een gebroken ruit voor als symbool van de vernietiging van de gebouwen. Het is gemaakt met o.a. lutradur, een non-woven stof, die door verhitting gaten en scheuren vertoont, een perfecte metafoor voor de kapotte ruiten, ineengestorte muren en de menselijke littekens die de oorlog achterlaat. De rode kleur en het knopenwerk suggereren vergoten bloed en de chaos in een conflictzone. Door haar vrijwilligerswerk met Oekraïense vluchtelingen, voelt Christiane zich ook persoonlijk betrokken.  Het werk getuigt niet alleen van haar artistieke talent, maar ook van haar menselijkheid en de verbondenheid die ze voelt met degenen die door het conflict zijn getroffen.

Het absoluut favoriete werk van Christiane is een werk dat ze opgedragen heeft aan haar vader 'Hommage aan mijn vader'. Het is doordrenkt met liefdevolle herinneringen aan hem. Het verhaal gaat terug naar haar jeugd. Als de lente aanbrak, daagde haar vader haar uit voor een wedstrijd 'wie ziet de eerste zwaluw?'. Maar hoe ze zich ook haastte om na school snel thuis te zijn, haar vader zag altijd de eerste zwaluw. Ze wijdde het werk, wat ze op de foto met veel liefde toont, aan deze prachtige herinnering. Dit kunstwerk is een eerbetoon aan die bijzondere momenten die ze als dochter met haar vader deelde en die ze ondertussen al 25 jaar moet missen.

Werkelijk twee werken met een sterk, doorleefd verhaal.

Christel Foncke

 

lees zeker ook deel 1 en 2 en bezoek het profiel van Christiane