Ontmoet onze kunstenaars: Christiane De Clercq

Er is heel veel te vertellen over het werk van Christiane. Ze heeft al een fascinerende reis in de wereld van textielkunst achter de rug, en die reis duurt nu nog altijd verder, want Christiane onderschrijft als geen ander het motto 'levenslang leren'. Ik hoop ook dat door over haar innovatieve en expressieve werken werk te vertellen, ik kan duidelijk maken dat textiel terecht als een volwaardige kunsttak mag beschouwd worden. Ik vond het alvast een heel boeiend gesprek.

Je zou het niet zeggen, maar Christiane had als kind  een grondige hekel aan alles wat met textiel te maken had. maar dat veranderde geleidelijk aan na de geboorte van haar dochter, toen ze haar eerste bedsprei maakte. Later ontdekte ze patchwork in een workshop bij een bloemist en wijdde zich enkele jaren aan traditionele technieken, zoals country motieven en blokken. Maar deze stijl kon haar creatieve honger niet stillen. Ze zocht een nieuwe richting, weg van de beperkende patronen naar meer modernere vormen. Christiane bleef zoeken en ging naar quiltfestivals in Amerika. Dat vond ze al een openbaring en ze volgde lessen. Toch was het nog niet helemaal wat ze echt wilde. Het was pas op een quiltfestival in Engeland waar ze andere textielkunstenaars zag experimenteren met materialen zoals papier en metaal, dat ze haar ware roeping vond.

Er opende zich een heel nieuwe wereld. Zo werden Jan Beaney en Jean Littlejohn, alias 'doubletrouble' haar grote voorbeelden. Het was toen de jaren '90 en 10 jaar lang volgde ze elk jaar een week lang lessen in Birmingham. Van toewijding gesproken! Ondertussen heeft haar artistieke reis haar naar quiltfestivals over de hele wereld gebracht, van Houston tot Frankrijk, Nederland en Zwitserland.

Haar benadering van borduren is verre van traditioneel; ze noemt het 'emotional embroiderie'. Christiane houdt van experimentele en creatieve technieken, traditionele steken krijgen een creatieve aanpassing, 3D-technieken, stikken uit de vrije hand, waarbij de naald als een potlood gebruikt (zie video) enz...

Christiane zit nu in het voorlaatste jaar textiele kunsten aan de academie in Temse en volgt nog steeds online cursussen bij kunstenaars die ze bewondert,  Ze volgde masterclasses in Italië en Frankrijk, en werd founding member van TextileArtist.org.StitchClub om haar kennis van ideeën en technieken uit te breiden en ideeën uit te wisselen met andere textielkunstenaars.

En dan heb ik het nog niet gehad over haar prachtige batikwerk. Bijna 20 jaar lang volgde ze les bij Jacques Coenye tot enkele jaren voor zijn dood in 2022. Het was een maandelijkse traditie mét taart. Ze heeft nog mooie herinneringen aan Jacques en mist hem nog steeds. Ze kreeg zijn onafgewerkte werk, dat zij hoopt in de toekomst nog te voltooien.

Onderweg heeft Christiane vele vrienden gemaakt voor het leven, over de hele wereld, en ik ben ervan overtuigd dat ondertussen al veel mensen technieken en ideeën van haar hebben opgedaan.

Op de foto's zie je de creatieve manier waarop ze foto's aanpast, video van de vrije-hand-methode, een voorbeeld van creatief borduurwerk. Onderaan knoopwerk, batik en een spinnenweb gestikt met de vrije hand.

Christel Foncke