Ontmoet onze kunstenaars: Martine Braeckman

Deze maand openen de deuren van het atelier van Martine Braeckman, keramiste. Haar artistieke reis begon in 1990 aan de Academie van Wetteren. Tekenen en schilderen waren niet haar ding, dus koos ze voor keramiek en ontdekte haar liefde voor de klei. Ze voltooide uiteindelijk 7 jaar aan de Academie, waar ze warme herinneringen aan overhoudt. Het klikte heel goed met de docent. Hij begreep wat er in haar hoofd zat en leerde haar om dit tastbaar te maken. Later volgde ze nog 10 jaar privélessen bij Jeanine Boerjan.

Martine heeft een atelier in haar tuin, compleet met alle benodigde materialen en een eigen oven. Hier brengt ze vele uren door met het kneden van de klei tot kunstwerken. Voor Martine is klei meer dan een materiaal. Ze houdt van klei omdat het een natuurproduct is.  Het voelen van de klei tussen haar vingers, het vormgeven ervan, brengt een verbinding tot stand met de aarde zelf. Al knedend ontstaat een kunstwerk, maar ook een connectie met de aarde, in een proces dat een bijna meditatief karakter heeft. Het beeld wat Martine wil maken zit al min of meer in haar hoofd, maar de klei reageert niet altijd zoals zij  het wil. Maar net dat geeft inspiratie om een andere richting in te slaan en zichzelf te verrassen met het eindresultaat. Martine kan nog steeds in verwondering staan van wat er uit haar handen is gekomen.

Naast haar artistieke werk speelt Martine een belangrijke rol bij Lak@rt. Ze was er vanaf het prille begin bij. Voor ze lid werd van Lak@rt, nam ze slechts sporadisch deel aan tentoonstellingen, maar dat veranderde. In 2014 nam ze al deel aan de eerste Kunstenroute en er volgden nog vele gezamenlijke tentoonstellingen. Bij een verschuiving van het bestuur, zes jaar geleden nam ze de rol van secretaris op zich en later ook penningmeester. Wij zijn haar heel dankbaar dat zij ervoor zorgt dat alle kleine en grote projecten van onze vereniging vlekkeloos verlopen.

Uit naam van alle leden: 'Dankjewel Martine voor jouw inzet'.

Volgende week meer over de kunstwerken van Martine en wat haar inspireert.

Christel Foncke