Ontmoet onze kunstenaars: Wilfrieda Van De Velde - deel 2

Vorige week kon je lezen hoe Frieda een juwelencollectie maakt.  Deze week mag je meekijken in haar schildersatelier. 

Het atelier kijkt uit over de tuin en heeft grote openschuifbare ramen, wat zorgt voor een overvloed aan natuurlijk licht. In de zomer, met alle ramen opengeschoven en met Bach op de achtergrond heeft Frieda de ideale plaats om zich te verliezen in het creatieve proces.

De werken van Frieda zijn abstract of semi-abstracte materieschilderijen.  Frieda verwerkt zand of cement in haar verf en start elk schilderij met een oppervlaktestructuur. Als het figuren zijn, worden de figuren eerst voorgevormd door de materie en in een later stadium geschilderd.  Bij mijn bezoek staan er in haar atelier al verschillende canvassen te wachten op kleur. 

In haar semi-abstracte werken verschijnen meestal één of meerdere figuren. Ze zijn geïnspireerd door de bekende kunstenares Frida Kahlo. Voor Frieda is Kahlo een grote bron van inspiratie want ondanks de vele tegenslagen die op Kahlo's weg kwamen, toonde ze steeds opnieuw veerkracht en doorzettingsvermogen. Voor Frieda symboliseren de universele vrouwenfiguren de zachtheid en kracht die eigen zijn aan elke vrouw. De gebruikte materialen suggereren sterkte en weerbaarheid. Kahlo verborg haar pijn en ongemak onder kleurrijke kanten bloemenjurken, een inspiratie voor de kleurrijke afwerking van Frieda's schilderijen en juwelencollectie. Je vindt ook steeds wit terug in elk schilderij van Frieda. Dit staat symbool voor het lege blad waarmee elke dag start, de toekomst die we op dat moment nog niet kennen.

Wordt vervolgd

Christel Foncke

Deel 1