Ontmoet onze kunstenaars: Wilfrieda Van De Velde - deel 3

Er is alweer een maand voorbij en we nemen dit weekend afscheid van Frieda als kunstenaar van de maand.

Kunst is voor Frieda ook het toelaten van imperfecties en integreren in haar kunstwerken. Ze maken het kunstwerk extra boeiend.  Ze laat zich daarin leiden door de filosofie van de Japanse kunstvorm Kintsugi (Wabi Sabi).

Gewoonlijk wordt iets wat kapot is onzichtbaar hersteld of het wordt weggegooid. Kintsugi doet het tegenovergestelde: een breuklijn wordt hersteld met goud of zilver zodat de breuk deel gaat uitmaken van het verhaal van het object en het gebroken aardewerk krijgt een nieuw leven.

Frieda werkt daarom graag haar schilderijen af met goud als symbool van die breuklijnen en nodigt je uit om schoonheid te zien in imperfecties.  Voor haar weerspiegelt het de essentie van het leven: wie we zijn en wie we worden, wordt mee bepaald door de littekens die we onderweg oplopen. Littekens herstellen, maar ze blijven ook deel uitmaken van ons unieke verhaal. 

 


Zoals ik al schreef, is Frieda een veelzijdig kunstenaar. Ze waagt zich ook regelmatig aan het maken van beelden. Die worden eerst geboetseerd in was en daarna in brons gegoten. 

Op zaterdagen vind je Frieda in haar galerij in De Haan op de Zeedijk, Spring zeker eens binnen als je in de buurt bent. meer info vind je op haar website.

Christel Foncke