Een terugkerende tentoonstelling met wedstrijd, open voor iedereen per kunstvorm. Het eerste thema is glas met discipline glasfusie. De aanleiding is het feit dat de Verenigde Naties dit kalenderjaar 2022 uitgeroepen hebben tot ‘het jaar van het glas’. Niet minder dan 17 glaskunstenaars zijn geselecteerd om hun werken tentoon te stellen in het bredere segment van de glasfusie op Zaterdag 25 juni van 13:00 tot 20:00 uur – Zondag 26 juni van 10:00 tot 17:30 uur in Zaal SKALA, Colmanstraat 51, Laarne.  Gratis toegang. (Zie ook www.lakart.be).

Een onafhankelijke jury selecteert een eerste, een tweede en een derde laureaat via een puntensysteem.  De publieksprijs zal via formulieren door de bezoekers verkozen worden.

Bij glaskunst denkt men automatisch aan glas in lood of glasblazen, er is echter nog een belangrijke derde tak, het minder bekende segment “glasfusie”. Een vorm van de glaskunst waarbij koud glas in de glasoven gaat om zeer gecontroleerd te versmelten. De creaties ontstaan door compatibel glas onder allerlei vormen te combineren tot één geheel wat resulteert in een uniek kunstwerk.

Enkele voorbeelden:

  • Pâte de verre: een partij glaskorrels in een schaal-mal leggen; gecontroleerd gefaseerd in stook brengen met als resultaat een mooie schaal, een beeldje of een compositie in gefuseerde glaskorrels.
  • Vormsmelten: Van een bestaand beeld of voorwerp via mallenbouw en de nodige handelingen een nieuw identiek voorwerp creëren maar dan ik glas.
  • Schilderen met glas: een techniek waarbij door middel van glaskorrels en glaspoeders op een vlak stuk glas (de drager) een voorstelling gemaakt wordt, al dan niet realistisch of abstract.

Er is echter meer dan dat, de glaskunstenaars gaan véél verder met het fuseren van glas: het insluiten van diverse materialen, vlecht- of naaiwerk in glas, boetseren van glaskorrels, gebruik maken van keramische transfers, glas inkleuren, plooien en deformeren, steeds zoekend en grenzen verleggend. Zeer vaak is het ‘monniken werk’, door de uiterst delicate stookprocessen, de voorbereidingen en vaak herhaaldelijke handelingen verkrijgen ze door ervaring en experimenteren unieke glas kunstwerken.

Veel glaskunstenaars zijn met glasfusie lang en intens bezig omdat glas geen grenzen kent wat  het creatieve aangaat, met glas is bijna alles te creëren.

Maar vaak blijven ze onder de radar, en worden zeer zelden opgemerkt in galerijen en tentoonstellingen. De opleidingen glasfusie worden tersluiks bescheiden aangeboden.

Het doel van dit evenement is om de glasfusie in de kijker te stellen en het bredere publiek te laten kennismaken met deze unieke kunstvorm.

Kunstkring Lak@rt heeft de intentie om na dit nationaal project “tentoonstelling-wedstrijd glasfusie” in de toekomst dit evenement te herhalen zij het dan met een andere kunstvorm: bijvoorbeeld keramiek, schilderkunst, beeldhouwwerk, brons gieten of woordkunst.

Allen welkom op deze unieke tentoonstelling van glasfusie, gratis toegang.