Woordje van de voorzitter

Beste “vrienden van Lak@rt” kunstliefhebbers,

Vandaag verschijnt de eerste nieuwsbrief van “De vrienden van Lak@rt”. Het steunt ons niet alleen financieel maar steekt ons ook een hart onder de riem. Dit betekent dat we goed bezig zijn. Lak@rt vzw bestaat 3 jaar en is al een begrip in Laarne en daarbuiten.

Wat is de sterkte van Lak@rt?
We brengen kunst dichter bij de lokale gemeenschap. (kunstenroute, expo’s tijdens kermis Laarne en Kalken).

Werken samen met andere verenigingen (Arte Amanté, Davidsfonds).
Geven lezingen en workshops.
Bezoeken kunst events met gids.
Organiseren expo’s voor onze leden en ondersteunen privé initiatieven van onze leden als ze samenwerken met collega’s leden.

De events opnoemen is een te lang verhaal. Je kan dit lezen op onze site www.lak@rt.be. Als voorzitter ben ik terecht fier op onze groep, we zijn niet alleen een groep kunstenaars maar  meer en meer een vriendengroep aan het worden.
Dikwijls krijgen we de vraag of we amateurs zijn of professionals. Waarom wil men ons in een vakje stoppen? Waarom heeft het woord amateur een negatieve ondertoon.
Ik ben amateur en voel mij daar goed bij. Ik voel me gesteund door onderstaande.

In de kunstwereld heerst veel verwarring rond het begrip “amateur”. Geheel onterecht heeft het meestal een negatieve bijklank. Daardoor voelt het voor de één soms als een stigma en voert de ander het als een geuzennaam.
Jarenlange discussies, symposia, vele pagina’s en zelfs hele boeken zijn besteed aan wat nu amateurkunst is en wat niet. Bij al dit zinloze gepraat vallen steeds weer de grijsgedraaide woorden ‘opleiding’ en ‘geld’. Maar volgens mij draait het niet om hoeveel jaren je op een cursus hebt gesleten en of je van je creativiteit een tweede auto kunt betalen. Volgens mij is de tweedeling tussen amateur en professional overbodig. Het is daarom zo spijtig dat we nog maar moeilijk van de negatieve connotatie verlost raken.
De oplossing? Het woord AMATEUR vol trots en met veel bravoure omarmen! ‘Ja, ik ben een amateur! Ik houd van (mijn) kunst en ik kan niet anders!’ het meest van alles ben je namelijk een kunstenaar vanuit een innerlijke drijfveer en niet dankzij je opleiding of het prijskaartje van je doeken. Passie voor het ambacht, liefde voor het vak. Dáár draait het om! Kunstenaar ben je niet met voorbedachten rade. Het is veeleer aangeboren. ‘Sorry, maar ik weet niet beter!’ Kunst is in eerste instantie een doel op zich. Het moet eruit, ongeacht geld of opleiding. Daarnaast kan kunst zeker ook nog een ander doel dienen: politiek engagement, het uiten, het delen en verwerken van emoties, het vangen van het moment, noem maar op.

Raoul Locht (hoofdredacteur tijdschrift atelier)