Sterren schitteren voor iedereen

5 van onze leden hebben meegewerkt aan het project “sterren schitteren voor iedereen” onder de enthousiaste leiding van André.

Het project:

Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten.
Scholen voor bijzonder (speciaal) onderwijs en instellingen voor kinderen met een beperking kunnen via sponsoring een prachtige telescoop aankopen voor een symbolisch bedrag. Het gaat om een refractor 80/900 zoals te zien is op de foto. De telescoop wordt geleverd met een eenvoudige zelfbouwmontering.
Elke geïnteresseerde school of instelling, binnen bovenstaande doelgroep, uit België, Nederland of Duitsland kan contact opnemen met een deelnemende sterrenkundige vereniging uit hun buurt. Deze kan de school of instelling helpen bij het gebruik van de telescoop. De prijs van de complete telescoop (telescoopbuis, zoeker, zenitprisma, twee bijhorende oculairs en zelfbouwmontering) bedraagt amper 100 euro. Het aanbod is beperkt.

Lak@rt gaf het project een meerwaarde.
André nam het initiatief en sprak onze leden aan om een sterrenkijker te verfraaien door deze te beschilderen; Het resultaat mag gezien worden. Met bijzondere dank aan André De Coster, Etienne Rombauts, Hugo Van Alboom, Leen Vereecken en Nancy Scherlynck.
Zij gaven het beste van zichzelf. Probeerden op een kleine oppervlakte iets moois te creëren dat tevens inhoud had en een link legde met de sterrenhemel, gebruikten aangepaste technieken, herbegonnen tot het goed was, etc.
Een heel dikke proficiat aan de betrokkenen. Met de workshops voor onze kunstenroute toonden we dat Lak@rt een vereniging is met oog voor de medemens. Met dit project gaan we op deze weg verder.

Klik “HIER” om het werk van onze kunstenaars met hun inspiratie daaromtrent te bewonderen

Lak@rt gaat internationaal
Nog meer foto’s, met signeersessie in Keulen door astronauten. Enkele van de door Lak@rt bewerkte sterrenkijkers waren erbij. klik “HIER

Persvoorstelling
Persmededeling-project-1.pdf
Op 23 september om 20 uur gaat op de volkssterrenwacht Armand Pien een signeersessie door met Dirk Frimout. Hij zal er de eerste 15 Belgische telescopen Signeren.
Dit is de officiële start van het project hier in ons land.
Deze sessie wordt voorafgegaan door een lezing over de doelstelling van dit project ‘Sterren Schitteren voor Iedereen’ door Jean-Pierre Grootaerd.

Programma:
20:00: Projecttoelichting Jean-Pierre Grootaerd
20:30: Signeersessie met Dirk Frimout
21:00: Receptie

Dit gaat door op de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, ingang via Gezusters Lovelingstraat.
Inkom gratis.
Mensen van lak@rt maakten van vijf monteringen evenveel kunstwerken. Elk met zijn betekenis. Alle vijf de monteringen en de kunstenaars zullen op deze avond aanwezig zijn.

Iedereen van harte uitgenodigd volgende woensdag 23/09 om 20:00 .