Lam Gods : vroeger en nu

 

LamGodsDetail

LAK@RT nodigt uit:
Daguitstap:  Lam Gods: vroeger en nu

Zaterdag  25 april 2015
Praktisch en inschrijven:  
 Klik hier

De gebroeders Van Eyck schilderden dit unieke altaarstuk in 1432. Het heeft terecht de titel  van “Het meest begeerde kunstwerk ter wereld”. Maar kennen wij het wel. We zijn er mee opgegroeid, kennen het verhaal van het gestolen paneel, hebben het zeker al bezocht, maar is het niet te dicht bij ons om het echt te zien ???

lak@rt organiseert een geleid bezoek met als gids Jochen Samson (meester in de restauratie en conservatie van schilderijen). We bezoeken drie locaties.

 1. Sint Baafskathedraal (Klik voor website)
  De Van Eyck-wandeling vangt aan op de plaats waar het grote publiek in 1432 voor het eerst kon kennismaken met het pas voltooide Lam Gods: de Vijdtkapel in de Sint Janskerk (de huidige Sint Baafskathedraal). . Op deze plek is momenteel een levensgrote replica te zien van het veelluik, dat om veiligheidsmaatregelen in 1986 verplaatst werd naar de Doop- of Villakapel. Tijdens de rondleiding zullen beide locaties bezocht worden en wordt dieper ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het Lam Gods: wie waren de opdrachtgevers,wat is er zo vernieuwend aan de schilderkunst van de gebroeders Van Eyck, wat is er afgebeeld op het veelluik, …
 2. Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster (Klik voor website)
  In het Caermersklooster loopt momenteel de dubbelexpo ‘Van Eyck Ont(k)leed!’ en ‘Van boomstam tot altaarstuk’.
  Naar aanleiding van de restauratie wordt hier in detail getoond hoe middeleeuwse kunstenaars zoals Van Eyck hun schilderijen laag voor laag opbouwden: welk hout werd gebruikt, hoe werd de ondertekening gemaakt, welke pigmenten en bindmiddelen waren in de vijftiende eeuw beschikbaar,… Een aanrader voor wie geinteresseerd is in (historische) schildertechnieken!
 3.  MSK Gent (Klik voor website)
  Tot slot brengen we een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten, waar het Lam Gods publiek gerestaureerd wordt.
  Op deze locatie vernemen we meer over de huidige toestand van het schilderij, de problematiek van het restaureren van oude meesterwerken en de recente ontdekkingen die tijdens de restauratie van het Lam Gods aan het licht kwamen.

Praktisch en inschrijven:   Klik hier