Jochen Samson

Kunstvorm:

Schilderijen, tekeningen, restauratie & conservatie schilderijen

Wie is Jochen Samson?

Geboren: 1981

Na zijn studies Restauratie/Conservatie aan de academie van Antwerpen, Universiteit van Amsterdam (kunstgeschiedenis) en Universiteit Gent (kunstwetenschappen) richtte Jochen in 2008 – samen met theaterwetenschapper en interieurarchitect Steven De Jonge – kunstenaarswerkplaats “het vogelnest“ op in Gent. Meer info: http://hetvogelnest.be

De fotografisch geschilderde naakten en portretten in olieverf verraden een voorkeur voor schilderstechnieken uit vervlogen tijden. Werkend rond een bepaalde diepmenselijke thematiek ontstaan schilderijen die balanceren tussen klassieke en hedendaagse figuratieve schilderkunst. Het zijn uitermate traag vastgelegde momentopnames die zich afspelen in een ongedefinieerde omgeving. Op het grote doek “Eva” zien we een voorovergebogen vrouw iets groter dan levensgroot waarvan niet meteen duidelijk wordt waarmee ze bezig is en waarom. In de recentere werken wordt een deel van de achtergrond en de figuren opengelaten, waardoor het witte doek zichtbaar blijft.

Naast de klassieke schilderijen ontstond in 2013 een reeks lijntekeningen met als titel “Everybody Grumpy?!“. Met een zwarte viltstift en occasioneel wat kleur wordt een ludiek universum gecreëerd waarbinnen het thema ‘maatschappelijke verzuring’ een belangrijke rol speelt. De onderwerpen zijn heel gevarieerd en dikwijls actueel en/of maatschappijkritisch van aard. Grumpy is een ode aan de norsheid, een eerbetoon aan de nimmer tevreden mens en een lofzang aan de hangende mondhoek. Maar Grumpy is bovenal een hommage aan de (glim)lach.

Kunstopleidingen:

  • dag en avondopleidingen beeldende kunst – academie Aalst
  • studeerde af in 2001 aan de Hogeschool Antwerpen als meester in de restauratie en conservatie van schilderijen
  • Kunstgeschiedenis – Universiteit Amsterdam
  • Kunstwetenschappen – Universiteit Gent

Tentoonstellingen:

  • april 2014: Groepstentoonstelling “voorbij de maan” – paviljoen kasteel Laarne
  • april 2014: Week van de amateurkunsten – pastorij Laarne

Fotogalerij         Website

Contactgegevens:

Jochen Samson
Nieuwevaart 118D/201-204
9000 – Gent
GSM: 0486 42 12 41
Email: jochensamson@hetvogelnest.be
facebook.com/jochen.samson